Siostra Anastazja przygotowała sto nowych przepisów na wspaniałe i smakowite ciasta. Warto wypróbować, na pewno się udadzą! Polecamy wszystkim łasuchom!
pełny
opis produktu
Nowa, trzecia książka s. Anastazji pomoże nie tylko przyrządzić smaczne i zdrowe dania, ale także atrakcyjnie je podać. Tym razem zawiera gotowe zestawy obiadowe na różne okazje, ale nie brakuje też nowych przepisów na przepyszne ciasta. Dzięki interesująco skomponowanym przystawkom, zupom, sałatkom oraz daniom mięsnym, rybnym czy warzywnym, jak i dzięki ciastom, tortom i ciasteczkom, upieczonym nie tylko według tradycyjnej receptury, zarówno domownicy, jak i goście ocenią Twój stół jako wyjątkowy.
pełny
opis produktu
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie".
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować.
1. Galaretka z cielęcych nóżek
2. Golonka i puree z grochu
3. Klops wołowo-wieprzowy z borowikami
4. Kotleciki jagnięce z kostką
5. Królik na dziko
6. Pieczeń huzarska
7. Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym
8. Schab ze śliwką
9. Szynka w chlebie
10. Sznycle cielęce w 3 odsłonach
11. Wyplataniec Kurpianki albo warkocz Maryny
12. Zrazy wołowe w sosie grzybowym
pełny
opis produktu
Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze dania kuchni kresowej: cepeliny, bliny, kulebiaki, kołduny, barszcze, kiełbasy, bigosy, a także ciasta, lody oraz wyśmienite domowe nalewki i orzeźwiające kwasy bezalkoholowe. Różnorodność i bogactwo smaków zadowolą każdego miłośnika i znawcę domowych, tradycyjnych potraw.
pełny
opis produktu
Oto koniec ery przepisów fruwających na luźnych kartkach.
Niezwykła książka dla miłośników niezapomnianych smaków i cudownych zapachów.
Umieszczone gdzieniegdzie przepisy pochodzą z tak zwanych babcinych zapisków, które po latach zostały wyjęte z dna szuflady.
Niech będą one inspiracją do tworzenia i gromadzenia innych, niezwykłych receptur , na które w tej książce zostało przygotowane specjalnie miejsce.
Oryginalny prezent dla bliskich, przyjaciół, znajomych i dla... siebie.
Radość z korzystania gwarantowana
pełny
opis produktu
Wiele osób postrzega gotowanie jako przykry obowiązek. Rodzina Godona Ramsaya wprowadza do codziennych zajęć elementy zabawy. Jako kucharz pracuje pod wielką presją czasu, jednak gdy wraca do domu, zwalnia. Gotowanie w domu to dla niego terapia... W domu nie potrafi spędzać czasu, siedząc w fotelu i czytając gazetę, mimo że zaczyna się uczyć, jak tłumić nadaktywność i się wyciszać. Tym, którzy znają go z pracy, wydaje się, że w jego kuchni musi panować napięta atmosfera. Tak jednak nie jest. Jak sam twierdzi, nie wyznacza zadań domownikom, liczy na ich spontaniczne pomysły, jednak stara się, by każdy członek rodziny służył pomocą pozostałym. Wciąż poszukujemy nowych i modnych produktów. Tym samym ryzykujemy, próbując przygotować coraz bardziej skomplikowane i wyszukane potrawy. Gordon Ramsay radzi, by pamiętać, że w domu warto sięgać po sprawdzone przepisy, że na co dzień nie ma obowiązku podawania najdroższych gatunków mięsa i najbardziej wyszukanych dań.
pełny
opis produktu
Najbardziej znane włoskie danie w wielu wariantach: z serem, wędlinami, warzywami i z rybami. Mnóstwo wyśmienitych przepisów na doskonałą pizzę!
pełny
opis produktu
Jak piec pieczywo i najrozmaitsze ciasta, pikantne i deserowe? Kompetentny przewodnik po świecie pieczenia, dzięki któremu poznamy rodzaje i najważniejsze techniki wypieku ciasta. Książka ze zdjęciami ilustrującymi czynność po czynności, umożliwi nam przygotowanie takich rarytasów jak: kiełbaski w cieście i słodkie bułeczki z rodzynkami, chałki, chleby z suszonymi owocami lub drożdżowe, pieczone pierogi z mięsnym nadzieniem, eleganckie tarty z owocami, a nawet imponujące croquembouche.
pełny
opis produktu
Kolejna książka kucharska, napisana przez siostrę Anastazję Pustelik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
pełny
opis produktu
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie".
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować.
1. Bliny z mąki gryczanej
2. Kartacze
3. Knedle z owocami
4. Knedle z kaszy manny
5. Kulebiak
6. Pierogi ruskie
7. Placki ziemniaczane z niespodzianką
8. Sakiewki naleśnikowe z potrawką cielęcą
9. Rożki z kapustą
pełny
opis produktu
Siostra Anastazja, okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej, oddaje w ręce czytelników kolejną książkę kucharską. 123 sałatki i surówki to poradnik dla każdego. Starannie dobrane receptury i bezcenne rady, umożliwią początkującym podjęcie pierwszej kulinarnej próby, a bardziej doświadczeni, przekonają się, że sztuka gotowania może być jeszcze bardziej wyszukana. Obok przepisów na wykwintne sałatki na specjalne okazje, Autorka podpowiada sposoby na urozmaicenie surówek, które są elementem codziennego menu. Gorąco polecamy wszystkim smakoszom. Na zdrowie!
pełny
opis produktu
365 przepisów na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania potrawy z grilla Znane i nieznane przepisy z całego świata Tajniki szybkiego przygotowywania smakowitych dań przy minimalnych nakładach sił i środków Ta wielka księga grillowania to skarbnica przepisów na zdrowe i smaczne przystawki, przekąski, ryby, dania z owoców morza, z drobiu, z mięsa, dania wegetariańskie, dodatki, sosy, marynaty i desery z uwzględnieniem menu dla dzieci. Wygodna w użyciu forma książki ze sprężynką sprawia, że każdy z nas może stać się mistrzem grillowania!
pełny
opis produktu
Nigellissima czerpie natchnienie z włoskiej kuchni, przenosząc jej ducha prosto na talerze – pronto! Celebracja świeżych, smacznych i prostych posiłków leży u podstaw włoskiego sposobu gotowania. Przepisy Nigelli Lawson odzwierciedlają tę naturę: łatwe i szybkie codzienne dania zmieniają w przygotowaną bez wysiłku ucztę. Włoskie jedzenie opanowało świat. Nigellissima podaje ponad 100 przykładów pysznych włoskich dań – od makaronu z sycylijskim pesto po mięsną pizzę bez ciasta, od sardyńskiego kuskusu po weneckie owoce morza, od penne po pappardelle, rag? i risotto, od włoskiego placka z jabłkami i lodów po pannacottę i anyżkowe ciasteczka. To kulinarna podróż po Italii, której punktem kulminacyjnym jest rozdział z przepisami na święta i przyjęcia, z apetyczną ucztą bożonarodzeniową na czele. Tradycyjne i mniej znane dania poruszą nasze kubeczki smakowe i wyobraźnię, nie szarpiąc nerwów gotującym.
pełny
opis produktu
Jak rozpoznać dobre mięso i jak je dzielić? W jaki sposób oczyścić żeberka, wiązać wołowinę czy pokroić udziec jagnięcy? W czym tkwi sekret smacznego bulionu wołowego?
Mnóstwo wskazówek i dobrych rad dla wszystkich, przygotowujących mięso, to wstęp do zestawu blisko stu inspirujących przepisów na najlepsze mięsne potrawy, m.in. na idealny stek, tradycyjne Osso buco, czy gotowaną na wolnym ogniu łopatkę jagnięcą. Wspaniałe poglądowe zdjęcia. Książka niezbędna w kuchennej bibliotece.
pełny
opis produktu
Hanna Szymanderska – autorytet i gwiazda w kulinarnym świecie zaprasza na wielką przygodę z pierogami świata. Książka dla amatorów i zawodowców, wszystkich, którzy uwielbiają gotować. Pierogi to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Litewskie kołduny, kresowe knysze, kołaczyki i kapuśniaczki, syberyjskie pielmienie, włoskie ravioli i tortellini, żydowskie kreplach, pakistańskie samosa, japońskie shumai, chińskie jiaozi, koreańskie man du – prawdziwe bogactwo odmian, Te i wiele innych przepisów znajdziesz w tej książce.
pełny
opis produktu
Anthony Bourdain, szczery do bólu szef kuchni i obdarzony niecodziennym poczuciem humoru podróżnik, rzuca się na ekstremalne potrawy światowej kuchni. Gwarantowany: soczysty język, pikantne portrety i ciekawostki godne outsidera w czapce kucharskiej.
Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów "New York Timesa" oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni.
W "Świecie od kuchni" Tony Bourdain w znamienny dla siebie energetyzujący sposób otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata i opisuje najdziwaczniejsze, często przerażające potrawy. W czasie tej podróży dociera m.in. do Kambodży, Portugalii, Japonii, Wietnamu, Rosji, Francji, Wielkiej Brytanii, Meksyku i wschodniego wybrzeża USA. Czym zaskoczy orientalne menu? M.in. trującą rybą fugu, którą mogą przygotowywać jedynie kucharze ze specjalną licencją, jeszcze bijącym sercem kobry, smażonymi na chrupko baranimi jądrami czy gotowanym embrionem kaczki. A który z nich to, według Tony`ego Bourdaina, posiłek doskonały? Tego Czytelnik się dowie z książki.
pełny
opis produktu
Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić.
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier - do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie...
pełny
opis produktu
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie".
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować.
1. Indyk dwukolorowy
2. Pasztet staropolski z drobiu pływającego
3. Pierś z kurczaka faszerowana
4. Szyjki gęsie faszerowane
5. Indyk faszerowany
6. Kacze udo lewe
7. Kaczka w potrawce
8. Kaczka luzowana
9. Perliczka wielkopolska
10. Półgęsek w sosie grzybowym
11. Wiosenny kurczak na zielono
pełny
opis produktu
Dopadł Cię smutek, rozdrażnienie, apatia? Na szczęście mamy wiele środków, dzięki którym możesz rozprawić się z chandrą. I nie są to wcale słodycze czy alkohol! Chęć do życia skuteczniej przywrócą Ci produkty bogate w witaminy z grupy B, zwanymi witaminami dobrego nastroju, czy kwas foliowy – kluczowy w produkcji „hormonów szczęścia”.
Lista witamin i minerałów odpowiedzialnych za nasze samopoczucie jest znacznie dłuższa – znajdziesz ją w książce wraz z wykazem produktów, w których występują. Natychmiastową poprawę nastroju przyniosą Ci zaproponowane przez autorkę smakołyki: sałatki, śniadania, przekąski, napoje…
pełny
opis produktu
Smakowite dania z kurczęciem, indykiem i kapłonem w rolach głównych... Nowe smaki, nowe pomysły. Barwne zdjęcia i wiele porad dotyczących przygotowywania potraw.
pełny
opis produktu
Oto raj dla smakoszy czekolady!
Jak z tych słodkich pokus przygotować aromatyczne ciasta i wyrafinowane torty?
W tej książce znajdziesz szeroki wybór przepisów - wszystkie opisane krok po kroku. Skosztuj i poczęstuj gości tym, co można najlepszego wyczarować z czekolady... a poza tym - tą książką sprawisz radość wszystkim wielbicielom tego przysmaku. Każdy przepis dostarczy Czytelnikowi niezwykłych doznań. Wszystkie zostały sprawdzone przez zespół Dr. Oetkera!
pełny
opis produktu
Jak być domową boginią to kultowa książka Nigelli Lawson, która sprzedała się na świecie w blisko milionie egzemplarzy. Jest to książka o czystej przyjemności pieczenia, a nie po prostu książka z przepisami na wypieki. Nigella przekona Cię, że pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu. O to właśnie chodzi w pieczeniu - o dobry nastrój, otulenie ciepłą, słodko pachnącą aurą, odprężenie się i porzucenie biurowej rzeczywistości. Na tym polega siła wypieków, które mają niezwykłą moc. Poczuj się jak domowa bogini! Sięgnij po wypieki i przysmaki kojące duszę!
pełny
opis produktu
Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie".
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować.
1. Karp w szarym sosie
2. Karp wigilijny
3. Pstrąg na niebiesko
4. Śledzie na kilka sposobów
5. Sandacz w sosie śmietanowym
6. Sandacz z rusztu z warzywami
7. Sandacz czyli sądek z jajami
8. Szczupak faszerowany
pełny
opis produktu
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i... kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty. Książka zawiera dokładne przepisy na wiele japońskich przysmaków, które łatwo przygotować. Znajdziesz w niej: instrukcje przygotowania potraw krok po kroku, podstawowe wartości odżywcze każdego posiłku, wypróbowane receptury. Książka będzie cenną pozycją w biblioteczce każdego kucharza.
pełny
opis produktu
Słynna restauratorka prezentuje swoje dotąd niepublikowane przepisy, które zmieniły kulinarne oblicze kraju. Czy jesteście gotowi na przyjęcie Magdy Gessler pod swój dach i na metamorfozę we własnej kuchni?
"Dzięki Kuchennym rewolucjom zrozumiałam, że łyżką naprawdę można zawojować świat. Mam nadzieję, że ta wiedza przyda się Wam do stworzenia we własnych domach magicznej rzeczywistości cudownie pachnących potraw, serdecznych spotkań i szczerych rozmów przy stole. Książka, którą właśnie trzymacie w rękach, zawiera najlepsze przepisy, których użyłam podczas realizacji odcinków programu. Znajdziecie w nich polskie składniki naszych kuchni regionalnych, doprawione rodzinnym ciepłem, serdeczną przyjaźnią i radosnym spełnieniem."
Magda Gessler
pełny
opis produktu
Siostra Germana lubi powtarzać, że „dobry Pan Bóg oddał nam do dyspozycji wiele wyśmienitości, wszystko najlepsze, czego można zapragnąć”. Naszym zaś zadaniem jest te cenne dary przyrody podać na stół przygotowane w jak najlepszy sposób, zgodnie z następującymi po sobie porami roku. Dzięki radom i przepisom siostry Germany każde danie z łatwością zamieni się w triumf radości i smaku.
pełny
opis produktu
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki.
Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.
Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.
Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.
pełny
opis produktu
Bez względu na wszelkie okoliczności jedzenie może i powinno być pyszne. Nawet najprostsze kompozycje mogą stać się spektakularnym daniem przywołującym najmilsze wspomnienia. Szczególnie w piątki – postne dni – zdarza nam się redukować do minimum plany kulinarne, bo po całym tygodniu nie chce nam się wysilać. Jednak nie warto rezygnować w piątki z dobrego smaku.
Z prawdziwą radością zapraszamy Czytelników w podróż po daniach na piątki – klasycznych i szalonych propozycjach na zdrowe, bezmięsne, rozmaite posiłki zgodne z założeniami postu. Zasadnicza większość z nich jest zupełnie łatwa i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Wystarczą dobre chęci i chwila czasu. Nie bójmy się kuchni, możemy w niej tworzyć prawdziwe arcydzieła. Czy quiche z kalafiorem, tort rurkowy, sezamowe tofu, łosoś teriyaki, lasagne z bakłażanem, zupa truskawkowa z waniliową manną nie brzmią smakowicie?
pełny
opis produktu
Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić.
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier – do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie...
pełny
opis produktu
Piękna pogoda i dłuższe dni zachęcają do zorganizowania barbecue - przyjęcia na świeżym powietrzu. Jakie menu wybrać? Oczywiście - kuszące zapachem potrawy z grilla. Gama przepisów sięga od szaszły-ków i faszerowanych pomidorów, poprzez skrzydełka kurczaka z imbirem, aż po łososia z makaronem po tajsku czy żeberka Buffalo z sosem serowym. Trudno też oprzeć się wiśniom z migdałową kruszon-ką i innym deserom. W poradniku znajdują się również przepisy na mary-naty, aromatyczne mieszanki ziół i przypraw, a także wskazówki, o których warto pamiętać, zanim mięsa i warzywa trafią na ruszt.
pełny
opis produktu